Zink: De meest gebruikte toepassingen van dit basis metaal.
Algemene informatie
Zink is een basis element en heeft op het periodiek systeem (Tabel van Mendelejev) het symbool 'Zn' en atoomnummer 30. Zuiver zink heeft een zilver/blauwe kleur. Uit de periode van zo'n 3.500 jaar geleden zijn er al voorwerpen van grotendeels zink aangetroffen. Toch is zuiver zink pas in de 18e eeuw door de mensheid geraffineerd.
Naast zuiver zink, gebruikt men meestal legeringen met andere metalen. De meest gekende zijn: Messing (60% koper, 40% zink) en soldeertin.
Eigenschappen van nikkel
Zink heeft een soortelijk gewicht van 7.140 kilo per kubieke meter (7x zwaarder dan water). Zink kent een smeltpunt van slechts 692 Kelvin (419 graden Celsius) en een kookpunt van 1.182 Kelvin (909 graden Celsius). Behalve gebruik in de industrie is zink ook een medisch voedingssupplement.
Zink wordt gewonnen uit zinkerts wat vooral wordt gevonden rond koper- en ijzer erts. De grootste zink reserves bevinden zich in Iran, Australiƫ, Canada en de Verenigde Staten. De jaarlijkse productie van zink ligt op een zo'n 12 miljoen ton.
Doordat de vraag de afgelopen jaren harder is gestegen dan het aanbod, zullen op termijn de bovengrondse reserves opraken en zal de zinkprijs vermoedelijk verder gaan stijgen.
Zink Toepassingen
Zink is door het lage smeltpunt makkelijk te vervormen en oxideert zeer weinig, derhalve is de vraag naar zink vooral afkomstig uit de industrie voor het galvaniseren van andere metalen.
De meest gebruikte toepassingen van zink zijn: Het verzinken van andere metalen, messing, brons, soldeertin, batterijen, muntgeld, kleurstof in verf, medische behandelingen en voedingssupplement.